СЕ ПРАШУВААТ синџирите на снабдување од енергетската криза во Кина

КИНА'С ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА

СЕ ИЗРУЖУВААТ СИНГРИЗИТЕ НА СНАБДУВАЊЕ

 

Не само што Кина ги олабавува ограничувањата за производството на јаглен до крајот на 2021 година, туку исто така прави достапни специјални банкарски заеми за рударските компании, па дури и дозволува олабавување на безбедносните правила во рудниците.

Ова го дава посакуваниот ефект: на 8 октомври, по една недела во која пазарите беа затворени поради национален празник, домашните цени на јагленот веднаш паднаа за 5 отсто.

Ова веројатно ќе ја олесни кризата како што се наближува зимата, без оглед на срамот на владата во COP26.Значи, кои лекции може да се научат за патот напред?

Прво, синџирите на снабдување се распаѓаат.

Откако се намалија прекините на глобалните синџири на снабдување предизвикани од СОВИД, расположението беше враќање во нормала.Но, борбата за моќ во Кина илустрира колку тие сè уште можат да бидат кревки.

Трите провинции Гуангдонг, Џиангсу и Жеџијанг се одговорни за речиси 60 отсто од кинескиот извоз од 2,5 трилиони долари.Тие се најголемите потрошувачи на електрична енергија во земјата и се најтешко погодени од прекините.

Со други зборови, сè додека кинеската економија (и во продолжение глобалната економија) е толку зависна од енергијата на јаглен, постои директен конфликт помеѓу намалувањето на јаглеродот и одржувањето на функционирањето на синџирите на снабдување.Агендата на нето-нула прави многу веројатно дека ќе видиме слични нарушувања во иднина.Бизнисите кои ќе преживеат ќе бидат оние кои се подготвени за оваа реалност.


Време на објавување: 20-10-2021 година