што е инконтиненција.

Инконтиненцијата е делумно или целосно губење на контролата на мочниот меур и/или дебелото црево.Тоа не е ниту болест, ниту синдром, туку состојба.Тоа е често симптом на други медицински проблеми, а понекогаш и резултат на одредени лекови.Погодува повеќе од 25 милиони луѓе во Соединетите Американски Држави, а секој трет човек ќе доживее губење на контролата врз мочниот меур во одреден момент од својот живот.

Статистика за здравјето на мочниот меур
• Уринарна инконтиненција влијае на 25 милиони Американци
• Еден од секои три лица на возраст меѓу 30 и 70 години доживеале губење на контролата на мочниот меур
• Повеќе од 30% жени на возраст над 45 години - и повеќе од 50% од жени на возраст над 65 години - имаат стресна уринарна инконтиненција
• 50% од мажите пријавиле истекување од стресна уринарна инконтиненција по операција на простата
• 33 милиони луѓе страдаат од хиперактивен мочен меур
• Секоја година има повеќе од 4 милиони посети на лекар за инфекции на уринарниот тракт (ИУТ)
• Пролапсот на карличните органи погодува 3,3 милиони жени во САД
• 19 милиони мажи имаат симптоматска бенигна хиперплазија на простатата
Инконтиненцијата ги погодува мажите и жените ширум светот, од сите возрасти и од сите потекла.Може да биде вознемирувачко и непријатно да се справите, предизвикувајќи им на поединците и на саканите голема доза на вознемиреност.Некои типови на инконтиненција се трајни, додека други може да бидат само привремени.Управувањето со инконтиненцијата и стекнувањето контрола над неа започнува со разбирање зошто се случува.
Видови на инконтиненција

Постојат пет типа
1. Итна инконтиненција.Поединците со нагонска инконтиненција чувствуваат ненадеен, интензивен нагон за мокрење, брзо проследен со неконтролирано губење на урината.Мускулите на мочниот меур наеднаш се собираат, што дава предупредување од само неколку секунди.Ова може да биде предизвикано од голем број различни состојби, вклучувајќи мозочни удари, церебрални васкуларни заболувања, мозочна повреда, мултиплекс склероза, Паркинсонова болест, Алцхајмерова болест или деменција, меѓу другото.Инфекции или воспаленија предизвикани од инфекции на уринарниот тракт, проблеми со мочниот меур или дебелото црево или пролапсирана матка, исто така, може да предизвикаат инконтиненција.

2. Стресна инконтиненција.Поединците со стресна инконтиненција губат урина кога мочниот меур е под притисок - или "нагласен" - од внатрешен абдоминален притисок, како што се кашлање, смеење, кивање, вежбање или кревање нешто тешко.Ова обично се случува кога сфинктерниот мускул на мочниот меур е ослабен поради анатомски промени, како што се породување, стареење, менопауза, ИУТ, оштетување од зрачење, уролошка или операција на простата.За лицата со стресна инконтиненција, притисокот во мочниот меур е привремено поголем од притисокот во уретрата, што предизвикува неволно губење на урината.

3. Прелевање Инконтиненција.Поединците со преливна инконтиненција не можат целосно да го испразнат мочниот меур.Ова води до мочниот меур кој станува толку полн што мускулите на мочниот меур повеќе не можат да се контрахираат на нормален начин, а урината често се прелева.Причините за преливна инконтиненција вклучуваат опструкција на мочниот меур или уретрата, оштетен мочен меур, проблеми со простатата или нарушен сензорен влез во мочниот меур - како што е оштетување на нервите од дијабетес, мултиплекс склероза или повреда на 'рбетниот мозок.

4. Функционална инконтиненција.Лицата со функционална инконтиненција имаат уринарен систем кој работи нормално во поголемиот дел од времето - тие едноставно не стигнуваат до бањата навреме.Функционална инконтиненција често е резултат на физичко или ментално оштетување.Физичките и менталните ограничувања кои предизвикуваат функционална инконтиненција може да вклучуваат тежок артритис, повреда, мускулна слабост, Алцхајмерова болест и депресија, меѓу другото.

5. Јатрогена инконтиненција.Јатрогената инконтиненција е инконтиненција индуцирана од лекови.Некои лекови, како што се мускулни релаксанти и блокатори на нервниот систем, може да резултираат со слабеење на мускулот на сфинктерот.Други лекови, како што се антихистаминиците, може да го блокираат нормалниот пренос на нервните импулси до и од мочниот меур.
Кога разговарате за инконтиненција, може да ги слушнете и термините „мешана“ или „тотална“ инконтиненција.Терминот „мешан“ често се користи кога поединецот доживува симптоми на повеќе од еден тип на инконтиненција.„Тотална инконтиненција“ е термин кој некогаш се користи за да се опише целосно губење на уринарната контрола, што резултира со континуирано истекување на урина во текот на денот и ноќта.

Опции за третман
Опциите за третман на уринарна инконтиненција зависат од нејзиниот вид и сериозност, како и од нејзината основна причина.Вашиот лекар може да препорача обука за мочниот меур, управување со диета, физикална терапија или лекови.Во некои случаи, вашиот лекар може да предложи операција, инјекции или медицински помагала како дел од третманот.
Без разлика дали вашата инконтиненција е трајна, може да се лекува или може да се излечи, има многу достапни производи кои ќе им помогнат на поединците да управуваат со нивните симптоми и да добијат контрола над нивните животи.Производите кои помагаат да содржат урина, ја штитат кожата, промовираат грижа за себе и овозможуваат нормални активности од секојдневниот живот се важен дел од третманот.

Производи за инконтиненција
Вашиот лекар може да предложи некој од следниве производи за инконтиненција за да помогне во управувањето со симптомите:

Облоги или влошки:Тие се препорачуваат за слабо до умерено губење на контролата на мочниот меур и се носат во вашата долна облека.Доаѓаат во дискретни облици кои одговараат на телото, а лепливите ленти ги држат на место во вашата претпочитана долна облека.

Долна облека:Опишувајќи производи како што се влечење за возрасни и штитови со појас, тие се препорачуваат за умерено до големо губење на контролата на мочниот меур.Тие обезбедуваат заштита од истекување со голем волумен, додека практично не се откриваат под облеката.

Пелени или гаќи:Пелени/гаќи се препорачуваат за тешко до целосно губење на контролата на мочниот меур или дебелото црево.Тие се прицврстени со странични јазичиња и обично се направени од високо впивачки и лесни материјали.

Собирачи/чувари на капки (машки):Овие се лизгаат преку и околу пенисот за да апсорбираат мали количини на урина.Тие се дизајнирани да се користат во блиска долна облека.

Подлошки:За заштита на површината се препорачуваат големи впивачки влошки или „chux“.Рамни и правоаголни во форма обезбедуваат дополнителна заштита од влажност на постелнина, софи, столици и други површини.

Ватиран водоотпорен чаршав:Овие рамни, водоотпорни ватирани чаршафи ги штитат душеците така што го спречуваат преминувањето на течности.

Хидратантна крема:Заштитен навлажнувач кој е дизајниран да ја заштити кожата од оштетување од урина или столица.Овој крем ја подмачкува и омекнува сувата кожа додека ја штити и промовира заздравувањето.

Бариерен спреј:Бариерниот спреј формира тенок филм кој ја штити кожата од иритација предизвикана од изложување на урина или столица.Кога редовно се користи бариерниот спреј го намалува ризикот од распаѓање на кожата.

Средства за чистење на кожата:Средствата за чистење на кожата ја неутрализираат и дезодорираат кожата од мирисот на урината и столицата.Средствата за чистење на кожата се дизајнирани да бидат нежни и да не иритираат и да не ја попречуваат нормалната pH вредност на кожата.

Отстранувачи на лепила:Отстранувачите на лепилото нежно ја раствораат бариерната фолија на кожата.
За повеќе информации, видете поврзани написи и ресурси за инконтиненција овде:


Време на објавување: 21.06.2021